Text by Jean-Pierre Duford, spokesman for Agriculture and Forest Management.
Des données de l’Agence canadienne d’inspection des aliments démontrent une situation alarmante : 37% d’aliments de toutes les sortes testés par l’Agence contenaient des traces de glyphosate, l’herbicide le plus utilisé au monde.
Les échantillons d’aliments ont été testés entre 2015 et 2018, et plus du tiers contenaient des résidus de glyphosate, dont 0,5% qui en contenaient au-delà du taux permis (Radio-Canada). Le glyphosate est aujourd’hui considéré comme un « cancérogène probable » selon l’Organisation Mondiale de la Santé.
The products most affected are cereal products, since Monsanto's glyphosate - known as Roundup - is registered for use in North America a week before harvest to facilitate and standardize harvesting.
L’utilisation courante de cet herbicide présumé cancérigène a mené à sa propagation dans l’environnement en général. La preuve de ceci: des traces de glyphosate se retrouvent jusque dans les produits certifiés biologiques soit 24% des produits testés par l’agence canadienne. De plus, en 2001, on détectait du glyphosate dans 38 % des prélèvements d’eau des rivières du Québec, tandis qu’en 2017 on atteignait 97 % des échantillons (La Presse).
The Green Party of Quebec supports the banning of all pesticides (and herbicides) on our territory by the year 2022. This ban will apply to both agriculture and urban centers. Scientific research is clear: pesticides are harmful to the health of humans, animals and biodiversity. Alternatives exist; permaculture, mechanical weed control systems and bioremediation are all solutions to pesticide problems. The agricultural industry is fully capable of adapting, and a Green government will be there to help with the transition.
Text by Jean-Pierre Duford, spokesman for Agriculture and Forest Management.
Sources
PVQ. 2018. "The new green plan for Quebec." Green Party of Quebec (Accessed February 28, 2019)
Bergeron, Patrice. « Pesticides: un test pour les élus de la CAQ » La Presse (Accessed February 26, 2019)
Meneu, Gildas. February 20, 2019. "Glyphosate in our food." Radio-Canada (Accessed February 26, 2019)
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